EKOLODSBOKEN

Abborrfiske

Abborrfiske en trevlig utmaning. När jag fiskar i insjö blir det ofta abborrfiske för att det är så enkelt men ändå väldigt spännande. Att få utmana abborrarna på en popper under varma sommarmorgnar eller kvällar är riktigt trevligt. Sedan kommer jiggfisket med olika metoder. Jag gillar ju höstens abborrfiske med långsamt fiskade jiggar.

Här är en bild från ett Livescope ekolod, där ett stim med abborrar parkerat intill ett stenparti.  Längs med botten stod det några större som du ser på bilden längst ner på sidan.

Ett stim med abborrar följer med jiggen upp en bit från botten och det ser ut som om alla simmar upp och ner hela tiden.  Stimmet vaknade till liv när vi ökade farten på jiggen och då blev det en huggrush.

Några större abborrar finns i panopotix downbilden just nu. 

De simmade runt jiggen en stund innan ett par av dem beslutade sig för att hugga. 

Att se hur de simmar runt under båten är grymt spännande. 

Du ser nu hur 2 av fiskarna rör sig och den långa lila fartranden som blir efter fisken visar hur de simmar. Den näst översta gula ringen är min jigg som en av abborrarna just varit uppe och nosat på. Det lila långa minnesstrecket avslöjar vilken fisk det var.

En LiveScope bild där ett litet stim med fina abborrar står rakt under båten. De syns som röda ringrna nere vid botten långt till vänster i bilden. Det var fiskar på 5-6 hg som högg våra jiggar hårt när vi till slut kom på sättet att lura dem.

När du ligger still med båten och kastar ditt bete framåt kan du se hur det rör sig på ekolodsbilden och samtidigt följa hur abborrarna jagar jiggen och till slut tar. 

Allt i realtid, så det händer just nu.

Et mindre stim med abborrar i 4 - 6 hg storlek syns på Panoptix Down bilden. Den här storleken av fiskar  brukar komma i mindre grupper med bara 5 - 10 fiskar tillsammans. Blir abborrarna riktigt stora upp mot kilot är de sällan fler än 4 till sammans i den här sjön.