EKOLODSBOKEN

Ekolodsboken

Beställ här!

Beställningen öppnar dit mail-program där du fyller i

namn, adress, telefonnummer och vilken bok du vill köpa.

300kr + frakt i Sverige (380kr)

420 skr utanför Sverige

 Ekolodskurser

 Jag gör även ekolodskurser som är fyllda av kunskaper som man behöver i sitt fiske. Vill man använda ett ekolod i sitt fiske ska man ju vet hur det fungerar.

Läs mer om kurserna.

EKOLODSBOKEN 1   (Den svarta)


Ekolodsmanualen visar viken knapp som du ska trycka på men förklarar inte vad som händer. Med Ekolodsboken 1 kommer nu äntligen chansen att få en riktig förklaring vad som händer i vattnet och på ekolodsskärmen när man trycker på den där knappen. 

Förklaringarna är tydliga och hundratals bilder ger unika förklaringar till det mesta. Till det kommer mängder av illustrationer som förtydligar allt så det blir lätt förståeligt. Att äntligen få veta hur ekolodsgivaren läser av botten och lurar dig fullständigt, är bara en av alla saker som beskrivs i Ekolodsboken 1

Med 276 sidor finns det så mycket information att det täcker både sött och salt vatten och allt där emellan. Med Ekolodsboken förstår du för första gången hur du ska göra oavsett om du är ny med ditt första ekolod eller erfaren sedan många år. Ingen information är lätt att förstå om den inte är rolig och varierad, och just detta får du massor av i Ekolodsboken.  

När 2020 startades hade Ekolodsboken 1 ”Den svarta” sålt i mer än 5500 ex utan att göra någon besviken. Det gör den till en av sportfiskehistoriens mest sålda böcker i Sverige.   

Kommentar från en fiskeskribent: 

”En mer efterlängtad bok än denna finns inte”

En fiskejournalist skrev: 

”Det bästa som skrivits för sportfiskare och borde fått              

      litteraturpriset. 5 stjärnor”


En fiskeskribent skrev:

”Att åka ett helt liv med ekolod i båten och inte förstå hur det fungerar. Tack, äntligen nu förstår jag”  5 rullar av 5

En fiskejournalist sa:

” Ekolodsboken 1 förklarade hur lurad jag varit av mitt ekolod i 10 år. En ögonöppnare som får full pott. 5 jiggar.”

Ekolodsboken 1


Jag vill med ekolodsboken ge dig en chans att förstå vad du ser på din ekolodsskärm. Och några saker blir viktigare att ha koll på än andra redan från början. 

Givaren till ditt ekolod är just en sådan sak. Den är bara så bra som du betalat för den. 

En dyr givare håller länge, en billig givare håller kortare tid. Vanligtvis håller en billig givare bara 5-7 år vid normal användning. Sedan är den så sliten att den bör bytas ut. 


Du ser bilden här intill på ett Lowrance 510 ekolod med 200-khz och en 20 gradig givarkon. 

En väldigt plågsam bild om man har en sådan gammal givare själv.

Två olika givare på samma bild


Bilden här ovan är uppdelad i två delar  med en vit springa emellan. På vänster sida kommer signalen från en givare som bara var 8 månader gammal, och redan utsliten. 

Den högra bilden är från en exakt lika dan men helt ny givare. Under ett fiskepass drog vi bara ut kontakten till den gamla givaren som visar den vänstra ekolodsbilden. Sedan satte vi snabbt i kontakten till den nya givaren istället. Skillnaden som ni ser är ju gigantisk mellan de olika bilderna. 

Så att veta vilken givare man använder och hur gammal den är ,blir väldigt viktigt. Hur du ska hålla koll på om din givare är sliten och i dålig form finns naturligtvis beskrivet i Ekolodsboken.  

Hur den blev så dålig på 8 månader kan bero på att den varit med om 150 fiskepass på den tiden. Ganska mycket eller hur. Och det motsvarar ca 6 års normalt fiske.

I Ekolodsboken 1 får du förklaringar till det mesta som är aktuellt inom sportfiske. Oavsett om du ska prova det populära vertikalfisket efter röding, gös och abborre, eller om du ska kasta efter gädda utanför en stor grund vik full med beväxtlighet. Så behöver man förklaringar  vad det är som ekolodet visar och framför allt varför det blir som det blir.

 Här en hygglig gös fångad på pelagiskt vertikalfiske.

Du får en del hjälp hur man gör för att lågga båten rätt över vraket eller bergsbottnen vid fiske i havet. Missar du den hårda fläcken blir det oftast ingen fisk.

En fin gädda tog min jigg , men att se den på ekolodet kan ibland vara svårt. Ställer du dessutom in det på automatfunktion och inte förstår hur illa det blir kan du bli riktigt lurad. Du får en del hjälp med att förstå ekolodet i boken.

  Så här blir fiskarna till bågar på ekolodet.

 Att förstå hur bilden byggs upp i ett ekolod ger dig helt nya möjligheter att påverka ditt fiske i framtiden. Här ser du hur en fiskbåge blir till på de tre ekolodsbilderna. Att ha koll på sådana baskunskaper ger alla betydligt bättre fiskedagar på sjön. Att veta vilken ekolodsgivare du använder till ditt ekolod är ett absolut krav för att du ska förstå varför bilden blir som den presenteras på skärmen.  Ändrar du givare eller frekvens ändras bildpresentationen direkt.

Havsfiske i ekolodsboken

Vrakfiske i havet 


Är du en saltvattensfiskare som fiskar i havet efter stora torskar runt ett vrak eller metar långa på en djup bergs-botten. Ja då sitter vi i samma båt, för havsfiske är mitt eget favoritfiske. 

Då behöver du verkligen förstå vad du ser när vraket plötsligt kommer fram på skärmen. Att då förstå hur du ska läsa av bilden på ekolodet blir ju av största vikt. 

Naturligtvis får du förklaringar i boken som hjälper dig förstå vad som visas på skärmen.  

Ute till havs träffar man på betydligt fler tillfällen där ekolodet måste utnyttjas till sin yttersta gräns för att det ska bli ett bra resultat i fisket. Stora djup och grumliga vatten försämrar sikten för oss. Men där gör ett ekolod ingen skillnad på vattenkvalitéerna. 

Det viktigaste oavsett om det är djupt eller grunt saltvatten är att veta vilken bottentyp det är. Och det ger jag många förslag på i ekolodsboken. 

Att klara att se skillnad på hård och mjuk botten är den viktigaste frågan i havet. Missar man det är man garanterat illa ute och oftast helt chanslös. 

Det är väldigt sällan som det finns stor fisk på mjuk botten, ja nästan aldrig är nog en bättre beskrivning. 

Så att se skillnad på hård och mjuk botten är viktigare än allt annat i saltvatten. 

Det har jag lagt stor vikt på i boken och du kommer att förstå skillnaden direkt när du läser.

Favoritfisket

Jag är havsfiskare till största delen och gillar att fiska i  salta djupa vatten. Jag har fiskat mycket i sötvatten efter gädda och gös med abborrfiske som min sötvattensfavorit. 

Men fick jag bara välja ett fiske blev det havsfiske och ännu mer tillspetsat blir det nog blekafiske som tillfredställer mig mest. Det fisket har allt som jag begär i Svenska vatten. 

Måste jag åka utomlands finns det ju mer att väga in och då blir det popperfiske på ekvatorn efter tex GT ,Giant  Travelly

Här ovan ser du en ekolodsbild från mitt gamla KODEN ekolod. Det köpte jag på 1980 talet och ger en hundra procentig urskiljning av hård och mjuk botten. 

En tydligare presentation än det gav av hårdheten i botten har jag aldrig uppnått, trots alla ekolod som jag provat sedan dess.

Ett litet grund på ekolodet  


Hur kommer det se ut på ekolodet när båten kört över den lilla grundklacken på bilden? 

Att det inte blir som man tänkt är helt klart och värre blir det om man gör det omvända och kör över en håla. Där blir man helt lurad på det man vill se. 

Men det ska jag inte förklara här, utan det får du förklarat i Ekolodsboken 1

Så tryck på knappen och beställ boken så kommer den underlätta för dig att förstå vad ekolodsbilden visar under ditt fiske i framtiden.