EKOLODSBOKEN

Beställ här!

Beställningen öppnar dit mail-program där du fyller i

namn, adress, telefonnummer och vilken bok du vill köpa.

300kr + frakt i Sverige (380kr)

Ekolodsboken 2


Ekolodsboken 2 fortsätter där Ekolodsboken 1 slutade. 

Förutom 280 sidor med förklaringar, får du även fiskeberättelser som väver in ekolodstekniken och förtydligar sättet att använda ekolodet när du jagar drömfisken.


Ekolodsboken 2 fyller på med de kunskaper som saknas inför användandet av de nya ekolodsteknikerna. 


Nu ska vi använda chirp i alla ekolod och det är oftast bra men inte alltid bäst. 

Vi får stifta bekanskap med Downscan och Sidescan som är tunna men breda signaler med oerhört höga frekvenser. Där du ser bilden nästan som ett foto.

Efter det ska vi prova på Panoptix och LiveSight som är ett samlingsnamn för ett ekolod med mer än 50 olika ekolodskoner intill varandra så man kan se var fisken är och hur den rör sig. 

Den finns både som riktad framåt och rakt ner, och det är down som är det absolut mest revolutionerande. 


Sen plussar vi på med LiveScope som är väldigt höga varierande frekvenser som visar en bild som är rörlig och nu kan vi se hur fisken ser ut och om den är vänd mot  eller i från betet.

Chirp

Nu handlar det om att utveckla fisket mer och utnyttja all den nya teknik som finns i ekoloden. Att använda chirp på det vanliga 2D ekolodet har idag blivit vardagsmat, men är det alltid bäst? 

Kan det ibland vara en fördel att koppla bort chirp för att få en enklare och tydligare bild? Ja, det beror på hur och var du fiskar.   

På ekolodsbilden här ovan, börjar det från vänster med en chirpad signal sedan en bit in i bilden är det en fast frekvens på 86 khz en stund som jag sedan ändrat tillbaka till chirp igen i slutet. 

Du kan se skillnaderna där det grova och kraftiga ekona syns lite till höger om mitten, det är från en fast frekvens på 86 khz.

Panoptix front.

Nu ska vi använda panoptixtekniken att titta framåt och då kan vi se hur fiskarna, som finns pelagiskt framför båten, syns 40 meter eller mer rakt framför båten. 

Rakt framför båten blir ganska brett då den sänder ut en signal som är 40 grader bred och den ser från ytan och hela vägen ända in under båten. 

Att kunna se fisken framför båten och sedan köra mot den ger en stor fördel. Du får in fisken rakt under båten och kan fiska på den, enkelt och problemfritt. 

Om du letar efter fisk 40 meter framför båten kan du svänga båten runt och få en 360 graders visning runt båten. 

Det ger dig alla chanser att hitta fisken snabbt och det blir mer tid att fiska.

Panoptix down

Panoptix down är en riktig dröm för alla som vill utveckla sig inom fiske med båt.  Fiskar du rakt under båten i sötvatten är den klockren, gädda , abborre eller gös lokaliserar du nu enkelt. 

Använder du Panoptix Down i havet ser du torsk och all annan bottenfisk utan problem och den fungerar ner till 60m. Du får ett ekolod som ger dig så många möjligheter att man knappt kan tro det är sant. 

Nu är det inte längre endast en ekolodssignal som sänds ner till botten som det var på  det vanliga 2D ekolodet. Nej, nu är det istället mer än 50 st signaler som i en perfekt ordning ligger intill varandra och söker av under båten. 

Nu kan du se om fisken är mitt under båten eller lite till vänster eller långt ut till höger. Vilket gör det oerhört mycket enklare att se och förstå om fisken är 1 meter till vänster om båten eller kanske 4 meter till höger. 

Nu blir det upprepning men du kan faktiskt se om den är 6 eller 12 meter vid sidan om båten och det i realtid. 

Det är verkligen så bra som det låter. När du ser en fisk på skärmen som simmar omkring på din vänstersida under båten så är den just där! 

Simmar den åt något håll kan du se hur den flyttar sig, då det blir en lila linje bakom fisken i färdriktningen, som en fartrand efter fisken, så du ser åt vilket håll den simmar. Ja, att prata om en revolution inom fisket är nu på sin plats, det måste du bara prova!

LiveScope front

Nu är det dags att ta det vanliga Panoptix till nästa nivå. Här får vi nu möjlighet att sända den chirpade signalen i många olika frekvenser för att få en helt rörlig bild som ändå blir som ett foto. 

Nu kan vi se hur en fisk ser ut som en fisk och vi kan se hur en gös rör sig mot eller bort från betet. Skulle en gädda stå i vasskanten framför båten kommer du med Livescope att kunna se den. 

Är det ett stim med abborrar 30 meter framför båten ser du dem tydligt och du ser hur de simmar utan problem. Jag har tagit några sådana sekvenser som exempel i boken.  

När du ser på ett abborrstim 15 meter framför båten så ser du dessutom var de största fiskarna finns. Du kan från distans se var du ska placera ditt bete för att få chansen att nå de som är störst i stimmet. 

LiveScope ger dig en så bra bild att du inte längre behöver fundera om det är en fisk utan du kan dessutom säga vilken art det är. 

En stor gädda eller gös ser du genast skillnaden på och fina abborrar är som gyllene måltavlor när du åker om kring med LiveScope i båten.

Sidescan.

När det gäller sidescan finns det nästan hur mycket som helst att skriva om. Här kommer ett sätt att se fantastiska bottenbilder på båda sidor om båten samtidigt. 

Vi vill naturligtvis använda sidescan till att leta fisk och det klarar den galant om man ställer in den rätt. 

Men nu blir det lite besvärligt för det finns ingen manual som är riktigt bra för inställningar. Inställningarna kan göra bilden helt fantastisk eller raka motsatsen. 

Man söker av enormt stora områden och ut mot 60 meter på var sida om båten kan man tydligt se fiskar.

Att vertikalfiska stor gös.

Bilden:  

Här har jag kört förbi en samling stenar som ligger på min vänstra sida, där några stenar är lite större än andra. Nu kan du se på bilden vilka stenar som är stora och om det finns någon fisk intill dem. 

Den sida som är vänd mot båten är ljus på stenen och bakom blir det en skugga. Som om det vore ljuset från solen en sommarkväll. 

På det här ekolodet kommer bilden uppifrån och rullar neråt istället för som vi är vana vid från höger till vänster. Inget svårt och hur du läser av bilden förklaras tydligt i Ekolodsboken2.

Ekolodstekniken vi har idag fungerar väldigt bra till att prickskjuta med på separata stora fiskar. 

Gösfisket blir så mycket roligare om man med hjälp av ekolodet kan leta upp en ensam stor fiska och rikta fisket på den. 

I boken berättat jag hur jag gjort för att fånga några + 8 kilos gösar med just prickskjutnings tekniken.

Lura en stor gös med vertikalfiske. 


I Ekolodsboken2 har jag tagit med många ekolodsbilder med förklaringar och till det berättar jag hur man gör för att fisken ska bli kvar i ekolodskonen så länge att man hinner få den intresserad och till slut kanske locka den stora gösen till hugg. 

Oftast är de stora gösarna väldigt griniga, man kan hitta dem med ekolodet men man får dem inte att ta jiggen. 

En efter en stiger de upp till jiggen och inspekterar den intensivt under lång tid. De kan stå intill jiggen i flera minuter,  ja, ibland ända upp till 10-15 minuter innan de bara tröttnar simmar där ifrån. 

 Vid de tillfällen som gösarna gör så, vilket tyvärr är under stora delar av året, gäller det att utrusta sig med otroligt stort och starkt tålamod. 

Annars förlorar man matchen direkt mot gösarna.

Hur är det att fiska riktat efter stor fisk?


Att glida fram sakta med båten och titta på ekoloden för att leta upp en stor fisk är så spännande att man glömmer både tid och rum. 

Har man då sidescan och kanske panoptix ja då har man det bra förberett. Att du dessutom har ett vanligt 2D ekolod ,förutsätter jag för det måste alltid vara med. 

När man plötsligt ser en stor fisk på sidescan kan den vara 20-30 meter ut vid sidan av båten. Då är man glad att man har sidescantekniken att lokalisera fisken med. Sedan får det vanliga ekolodet ta över eller så har man en Panoptix Down som gör det betydligt lättare att hitta fisken. 

När du väl ligger med båten exakt rakt över fisken syns den tydligt på ekolodet och du kan börja ditt fiske.  


Mer om detta kan du läsa i Ekolodsboken 2 .?

Här är ett tydligt eko på det 2D ekolodet som visar en stor gös rakt under båten. Man ser den första gången längst till vänster på ekolodsbilden. Det långa gula strecket på 12 meters djup är den stora gösen.  


Hur man läser bilden lärde du dig i Ekolodsboken1.

En fin röding som var väldigt vacker när den simmade strax under ytan.

 Downscan

Här ser du en bild med både det vanliga 2D ekolodet och en downscanbild samtidigt. Ofta kör man dem så för att förstå fördelarna med att använda downscan. 

Den övre vanliga 2D ekolodsbilden visar ett stort stim med betesfisk och under det ligger det en stor sten som blivit röd. 


Men om vi sänker blicken till downscanbilden, som är den blå, ser vi att det inte är en sten under stimmet utan flera stora fiskar som visar sig som vita prickar över botten.  

Det var predatorer som väntade på att ta sig en tidig frukost av betesfisken i stimmet.