Surprise fiske - glädje i alla vatten

                             Kenya har ett havsfiske i världsklass

 

Utan att överdriva kan man säga att Big Game-fisket i Kenya är i toppklass. Vissa år slår det ut övriga världen som bara kommer på andra plats. Där finns bland annat segelfisk, barakuda, wahoo, kingfish, marlin och tonfisk i alla storlekar. Dessa kan man utmana på trolling eller live bete fiske, som ofta ger stor fisk. Alltså ett fiske som kan ta dig till drömmens höjder.

Men det viktigaste av allt, Kenyas popper och speedjiggingfiske efter GT, är ännu bättre. Det är så bra att det lätt passerar toppklass, och fortsätter ända upp till världsklass.  

Att åka till Kenya med oss är ingen garanti att man verkligen ska får sin drömfisk på popper, men det är så nära man kan komma. Om du någonstans ska fånga en stora GT ”Giant Travelly” på popper så är det utanför Lamu i Kenya.

  En segelfisk har besegrats efter en smått dramatisk kamp med många hopp i luften.

Bo Hall med torsk

Det häftiga med GT fisket är att du hela tiden håller i spöt själv. Ingen ombord på båten rör ditt spö, du gör hela fisket själv. Du kastar poppern ut från båten, du ser hugget som en vattenkaskad som blir flera meter hög rakt upp i luften med ett hål i mitten som en itappad soptunna. Sedan kommer kraften från fisken som redan är på väg bort från dig. Linan sträcks med våldsam kraft och träffar dig som ett slag i bröstet. Då först fattar du att fisken sitter på kroken och samtidigt dras du iväg kanande på fötterna fram över durken, tills du slår i knäna i relingen med en smäll. Du har just blivit presenterad för en vuxen GT som har helt andra åsikter om frihet än du har.  Frågan är bara, är du beredd på att ta fighten?

 

Otaliga är de stora GT som vi fångat under våra resor. Men redan småfiskar på 15-25 kilo bjuder på en stenhård fight, långt förbi allt annat du kämpat med tidigare. Och sådana fångar vi allt som oftast. Efter det kommer fiskar som är över det magiska 30 kilos strecket som är en liten drömgräns för GT. Att få en på 30 kilo ger respekt och tillfredställelse för den som klarar det. Men du gör det inte utan fullt krig mot fisken.

 En stor GT har just tagit poppern och det blir ett plask som syns lång väg. Momentet efteråt slits linan ut från rullen och du är absolut inte kung, nej du är knappt statist i den här filmen. Nu börjar det roliga!

Nästa steg kommer vi upp till vikter som kräver kamp till hundra procent, för nu har vi passerat 40 kilo. Dessa fiskar ger fiskaren en oförglömlig stund bakom spöt, och tanken på att vissla en trevlig melodi under fighten är defenitivt borta. Vad du än tror så är du bara två i kampen och fisken är redan nu starkare än du. Nu är det bara vilja som knäcker fisken, det minsta du slappnar av förlorar du kampen.   

 

Dessutom har vi de stora fiskarna kvar som drar ner vågen under det tjocka vågstrecket  på 50 kilo. Det som kännetecknar en motståndare som är starkare än dig. Då blir det plötsligt allvar.  Krokar du i en sådan, ska det till mycket för att vinna, frågan är om du har det som krävs för att klarar det. Vi har sett mer än en sådan stor flodhäst rymma från kroken under en oftast ojämn fight. Där fisken varit den som anfört tonen hela tiden.

 

Om du inte tänkt dig att behöva kämpa så ryggen värker och armarna skakar för att vinna mot en GT, ja då ska du defenitivt stanna hemma. För även en liten GT på 35 kilo får dig att fundera rejält om det verkligen är värt den där plågan för att vinna fighten mot fisken. Ja du kommer tänka så.  För du får ingen enkel match mot en vuxen GT , nej det kan du glömma. Så fort du visar att du blir trött och vill vila ett ögonblick, kommer fisken att märka det och vilar och återhämtar sig dubbelt så fort som du, och på så sätt blir du tröttare än fisken.  Att fighta en motståndare med 12 kilos broms på rullen och som dessutom är betydligt starkare än du, är minst sagt en upplevelse.

  Ser du den stora poppern i munnen på fisken. Det är storsta storleken av Sebile på 170 gram som utan problem göms längst in i munnen på en vuxen GT.  När du ska kroka av den kan du utan problem stoppa in båda händerna samtidigt så stor är munnen. Men det är inte rådligt att göra det för tänderna är stora och sylvassa. Och kraften i munnen när den stänger den demolerar stora trekroker så de är platta när de kommer upp.  Men man kan ju alltid titta på avstånd. Det är en av anledningarna att vi alltid kör utan hullingar på krokarna.

Om du vill utmana en fisk som är starkare än du ska du åka med oss och göra det ultimata fisket. Om du tycker att det verkar för tufft och hårt, ska du stanna hemma och fiska lax eller gädda. Här hemma har vi fiskar som finns i kalla vatten och är uppfödda på  sömnpiller och bromsolja. Det är kul det med men inte den stora utmaningen som att fiska i varma vatten på ekvatorn kan ge. Där varje liten fisk på 8 kilo har krafter som får din vanliga gäddutrustning att vekna som en piprensare och rullens broms att brinna upp. Ja fiskar i varma vatten sätter defenitivt förg på fisket och är det inte solen som får dig glödhet så är det fisken som rusar 50 meter på bara några sekunder.

Att sätta emot allt man har är bra att göra redan från början. Om du inte gör det är fisken oftast förlorad till en korall på revet där den går ner och skaver av linan.

 

Till höger ser du Mårten som fick en av de mer vuxna fiskarna på revet. Den gav sig inte utan kamp och Mårten var tvungen att ta lite hjälp det sista under fighten då det blev för tufft. Men han besegrade GTn.

Drömmen att fiska GT

Jag stod på en fiskemässa en gång och då kom det fram fyra grabbar i 25 års åldern, som hade drömt om att fiska popper i varma vatten efter stor fisk. Den ena grabben frågade mig med två drömmande ögon.

Jag skulle vilja fiska GT med popper och drömmen är att få en GT på 15 kilo.  Kan du ordna det på dina resor?   Lite skamset fick jag svara honom, att få en GT på 15 kilo på popper är inte så lätt. Vid närmare eftertanke sa jag till honom, har vi nästan aldrig fått en så liten GT på popper.   Hans ansiktsuttryck blev konstigt och så frågade han om jag menade tvärtom. Nej fick jag förklara, så små fiskar är ovanliga då de större oftast jagar bort dem från revet. Men om du vill skruva upp ambitionen lite och önska dig en GT på 20 kg så tror jag att jag kan ordna det utan problem.  Efter det fick jag förklara som jag gjort här ovan i texten hur det går till. Samt att det inte var jag som skulle ordna det utan det vara han själv som skulle besegra fisken. Till en början förstod han inte vad jag menade, det var ju lite för bra för att vara sant. Kanske det. Efter det förklarade jag för honom att det lika gärna kunde gå på en 35 kilos fisk som en 20 kilos, och hugger det en sån ja då är det defenitivt slut på leken. Då ryggade han tillbaka en smula och tänkte efter vad jag sagt. Samtidigt som hans kompisar sa med gemensam röst, ”detta måste vi prova”.

Sibelé popper

Jag tar fram några exempel på hur våra popper ser ut. Vi använder mestadels Sebilé popper i olika färger. Vi har provat många sorters popper men kommit underfund med att Sebilé är den som fungerar bäst i våra vatten. När det gäller färgvalet varierar det stort. Det har varit klart bäst med en rödvit ena dagen för att dagen efter bytas ut till en blå som fiskat överlägset bäst. Men dagen efter är det bäst fiske med en orange.

Ett par vuxna GT som knappast ger sig utan att du själv är helt slut. Men det är just det som får dig att vilja åka med till Kenya och fiska popper. Du vill möta en motståndare som sliter dig i stycken om du inte passar dig. Mer info.