Surprise fiske - glädje i alla vatten

  Res med oss till Kenya och hitta ditt drömfiske

En hygglig GT i famnen på Per som fångade den. Ibland är det till och med plågsamt att hålla fångsten. Speciellt som det tog 25 minuter av stentuff kamp att besegra fisken. Så Per önskar bara att fotograferingen är över just nu. Så fisken kan tippas till baka i havet.

Bo Hall med torsk

Kenya och Lamu

 

Att fiska biggame i varma vatten är annorlunda.

 

Normalt tillåter inte biggamekaptenen dig att delta i varken riggning av beten eller krokning av fisken, för att det är stor schans att förlora fisken. Man får enbart ta plats i fightingstolen efter att besättningen ordnat krokningen och sedan satt fast spöt i stolen åt dig.

Detta passar inte oss. Vi har vänt på det hela och vill att alla som vill ska vara med och rigga, samt kroka sin egen fisk, med lite hjälp från oss förstås. Ingen fighting-stol används, vi fiskar stand upp.  (Det finns en fighting stol om man vill prova.)

 

30 – 50 lbs

Vi kör oftast trolling med 30 eller 50 lbs utrustningar och fiskarna vi normalt fångar är i storleksordningen

10-40 kg.Det ger den som är ny en chans att fatta och förstå hur fisken fungerar i varma vatten. Hugger det en liten gulfenad tonfisk på bara 12 kilo rusar den ändå ut med 100 meter lina på bara fem sekunder. Och då är det inte rådligt att stoppa in några fingrar i rullen. Och tänk efter, när var du med om en rusning på 100 meter senast. Det vill säga att små minifiskar är riktiga krutpaket i varma vatten.  Så du kommer få se spolen snurra fort många gånger under resan.

 

Gulfenad tonfisk

Vi inriktar oss under trolling på arter som gulfenad tonfisk, wahoo, kingfish, barakuda, dorado, rainbowrunner, sailfish, mm. Det är alla fiskar som normalt bjuder på snabba hugg och ännu snabbare luftakrobatik.

När det väl hugger ska ju någon av er ta hand om det spö som fisken sitter på för att fighta fisken. Att göra mothugg kan kräva en del övning , så det visar vi de första gångerna. Sedan ska de resterande tre spön som varit ute, vevas in. Vilket vi alla måste hjälpas åt med, så alla får plötsligt något att göra när det hugger.

Vissa gånger blir det både dubbel och trippelhugg och då kan det plötsligt bli väldigt spännande en stund. För det eller de spön som krokade fiskar sitter på, ska ju starta att fightas med. Och resterande ska ju tas upp och flyttas så det blir fritt svängrum för de som fiskar. Att hjälpas åt blir så att säga det roliga i detta fiske, man väntar hela tiden bara på nästa hugg.

 

Marlin

Att satsa direkt på en marlin är inget råd vi ger. Det blir som en chock för nybörjaren och är som att kroka en bil som passerar förbi på gatan. Ett hugg  och oändlig mängd lina rusar ut från rullen i obegripligt hög expresshastighet. Och med en 300 kilos fisk i ändan av linan är det inte längre någon lek. När du tar i spöt känns det som om du fortfarande sitter fast i bilen som passerade förbi. Hur kaxig är man då som nybörjare. Oftast är det fiskar mellan 100 – 300 kg  men de kan naturligtvis bli större, mycket större. Och detta är naturligtvis den ultimata utmaningen men det kräver att du blivit riktigt varm i kläderna innan du ger dig på detta fiske.. Så det gör vi bara om alla verkligen vill detta.

Popper

De flesta som kommer med ner till Kenya har hört talas om alla stora Giant Travely  ”GT” som vi fångat i dessa vatten. Det är fiska som är så starka att enbart en liten på 10 kilo får dig att slita tungt, och undra om det var samma fisk som var på hela under den tunga fighten  när fisken i slutet kommer upp till ytan.

Man fiskar dem med en haspelutrustning och popperfiske i ytan. Då ska man kasta 200 grams popprar så långt man kan och sedan poppra in dem i ytan så vattnet stänker om dem. En förklaring kan vara på platts för den som inte kastat popper tidigare. Skulle du popprat gädda hemma har du ju i alla fall provat. När man kastat ut poppern vid GT fiske, ska man veva hem lina så den är sträckt, och sedan göra ett så snabbt ryck att det fullkomligt sprutar vatten runt poppern. Sedan åter veva in linan så den är sträckt och göra om samma sak igen. Att försöka poppra med att rycka spöt i sidled dvs ställa spöt 90 grader mot linan är en dödssynd som genast bestraffas med  att man tappar all fisk. Åt sidan blir ett bra popp men ingen chans att kroka fisken. När väl en GT tagit poppern gäller det att hindra den från att nå ner till botten  och skära av linan mot  de vassa korallerna.  Där kan du själv räkna ut hur det går om du släpper efter med slirbromsen. Fisken är nere i korallerna på 5 sekunder och borta för evigt. Linan vi använder är flätlina 0,34mm. Ändå ryker den av med jämna mellanrum , så det gäller att du är tuff i det fisket. Vi har fångat GT på nästan 50 kg på popper.

Speedjigging

När det gäller speedjigging är det lite enklare om man får uttrycka det så. (Det finns inget enkelt fiske som fångar GT). Vid speed jigging släpper man ner till botten på tex 60 meters djup. Och startar sedan  att veva så fort man kan 20 meter upp mot ytan. Nu menar jag inte speedjigging som  när man tokvevar gråsej, nej försök att dubbla den farten så har du rätt speed. Det heter speedjigging för att det är den höga farten som får fisken att hugga. Normalt fiskar man två man per spö. En fiskar och en vilar och hejar på. För att veva speedjigging är så tufft att man bara gör 5 nersläpp med full fart upp , sedan lämnar man frivilligt över spöt till kompissen som ska göra samma sak. Efter en timmas fiske är man rejält sliten och under sin femte uppvevning önskar man att det inte ska hugga. För oftast är man så trött det sista att man bara vill lämna över spöt till kompissen. Då hugger det , när man är som tröttast. Och vilket hugg det blir. Det känns om om någon slår till på linan med ett basebollrack samtidigt som du vevar fullt uppåt. Betet har plötsligt vänt riktning och fisken rusar åt andra hållet i samma moment. Höjden av lycka uttryckte in kille om hugget vid något tillfälle. En annan sa, den värsta plåga han någonsin varit med om. Att vara svin-trött och så få på en stor GT och veta att det tar 30 minuter av stenhård press att få upp den. Det är en stor utmaning. Dessutom är det  40 grader  varmt och du står i solen. Kan det bli bättre?.

 

Livebete

Med en levande 2-3 kg stor bonito eller tonfisk drar vi sakta över de platser där riktigt stor fisk huserar. Då blir det hugg av stor kingfish,seilfish,travely,tuna , marlin ,mm. Fiskar som ger dig en sådan fight att det överträffar drömmen.

 Om du mot förmodan skulle tro att du fångat den tuffaste och elakaste fisken så glöm det, titta på den här bilden och fundera igen.

Hotellet i Sheela

 

Boende på Morocco house

Vi bor på Lamu som är en ö i norra Kenya. Fördelen att fiska i dessa vatten är att vi är nästan ensamma om tex GT fiske, ett fiske som är helt fantastiskt i Kenya. Vårt boende är av bra klass och avsett för oss europeer. Huset är nybyggt 2010 och har allt det vi behöver. Det är i fyra plan och två av planen är bara till för er som gäster. Avståndet ner till båten på morgonen är några minuter med kameran i handen.

 

Vad kostar fisket?

I resan ingår båtfiske 6 dagar inklusive all utrustning för fiske. Spön rullar  tackel  poppers, mm. Vi ska ju fiska både trolling, popper, speedjiging, livebete,mm. Mat och dryck på båten ingår, samt boende på  Moroco house i dubbelrum. 

 

Inga extra transfer eller kostnader tillkommer. Pris 19,500 kr Till detta kommer flygresan som kostar runt 8000kr

Vi är ingen resebyrå men vi hjälper gärna till med att årdna din resa så det blir så bekvämt och enkelt som möjligt för dig. Då allt ingår kan man nästan lämna plånboken hemma. Men ibland frågar jag om gänget vill gå ner till fina hotellet och äta och då kostar det några hundra extra för en supermiddag. Normalt äter vi den fisk vi fått under dagen, men vi växlar av med nyfångad krabba eller hummer om det finns att tillgå.   

 

Mer fiske

Fisket är upplagt på fiske två dagar  och en ledig att vila på. Fiske två dagar och en ledig, samt fiske ytterligare två dagar. Sedan hemresa.  Men det är inte ovanligt att våra fisketokar vill fiska även de lediga dagarna och då brukar vi ordna det också mot en skälig kostnad.

 

När du ska åka får du ett reseförslag av oss på hela rersan. Där får du resans väg ner till kenya med flyg nummer och allt. Så du börjar från Sverige vidare till Holland och shipphol i Amsterdam och vidare med nattflyg till Nairobi som är Kenyas huvudstad. Där är du framme på morgonen och väntar två timmar innan ditt inrikes plan som heter Fly540 går till Lamu där vi hämtar dig.  Enknelt och bekvämt.

 

Som du förstår så är vi nere för att ha skoj och det har vi även om fisket är tungt ibland. Titta på Per på bilden i början han orkar inte lyfta sin fisk. Så visst är det tungt att fiska ibland.

Vaccinationer

Hej alla ni som ska med till Kenya

Lite praktiska detaljer att tänka på inför resan till fiskeparadiset Lamu i Kenya.  

Bo Hall Fiskeguide

Malaria tabletter.   Du ska även ha malaria tabletter och de som är bäst heter Malarone. De är lite dyrare men är i 99 fall av 100 helt utan biverkningar, så välj dem.  Gå till läkare 3 månader före resan.

Solskydd.  När det gäller att skydda sig mot solen är det viktigt , vi är på ekvatorn där solen är närmast jorden. Skaffa dig solskyddskräm med minst 30 så du inte får för mycket solbränna  på huden. Det kan i värsta fall få dig att stanna i land  och inte fiska.  Med normalt solande är det ingen risk för problem.

Sjösjuka.  Har du någon form av sjösjuka ska du se till att ta med sådana tabletter. Vi är ju på havet var dag och även om det brukar vara ganska lugnt på havet den tiden på året kan det ju komma blåsigare dagar. De sjösjuke piller som vi provat och som varit bäst är Marsene,  det skriver läkaren ut åt dig.

Trådlöst.  När det gäller utrustning att fiska med behöver ni inte ta med er någonting. All utrustning finns redan på plats. Där emot kan det vara trevligt att kunna sända ett meddelande hem till vännerna i Sverige och då finns det ett trådlöst bredband på hotellet. Din vanliga ifon eller liknande kan du då använda.

Kläder.  När det gäller kläder så ska du vara riktigt klädd om du går ut i staden eller på annan bättre plats. Det innebär att man ska ha byxor som räcker till knät. I övrigt vid fiske och vanligt på vårt hotell eller vandra i omgivningarna kan man gå klädd i kortbyxor.  

På sjön.  När vi är på båtarna och fiskar blir det ofta varmt och då tar man och häller en spann vatten över huvudet eller vattenslangen för att kyla ner sig. Tänk på att inte ha mobil eller kamera som inte tål vatten i fickorna då.  För hälla vatten på någon annan är tillåtet.                                                                 

                                  

BÅT

Peter Pan,  Skeppare kapten Alex   eller  Bo Hall (Lars Furberg)

Här blir det varierat fisk blandat med trolling, livebete fiske, popper samt en del jigging efter stor GT.  Ett blandfiske som kräver lite av er som ska åka med. Här gäller det att vara delaktig och fixa mycket själv.  Fisket är allt från Barakuda , dorado, wahoo, sailfish , GT och kanske marlin. Vad man fiskar beror på vädrets förutsättningar som ofta är gynsamma.

Vaccinationstips för Kenya

Obligatoriska vaccinationer

Gula febern-vaccinationen krävs om Du anländer från vissa länder i Afrika eller Sydamerika.

Rekommendation vid vistelse i stadsmiljö

Polio-, stelkramps- och difteri-vaccinationerna ses över. Skydd mot hepatit A (epidemisk gulsot). Hepatit B-vaccin (vid frekventa eller långvariga vistelser i landet). Till vissa riskgrupper dessutom: Dukoral (ett koleravaccin).

Rekommendation vid vistelse i landsbygdsmiljö

Polio-, stelkramps- och difteri-vaccinationerna ses över. Skydd mot hepatit A (epidemisk gulsot), hepatit B (vid frekventa eller långvariga vistelser i landet) och gula febern (i vissa områden). Till vissa riskgrupper dessutom: Dukoral (ett koleravaccin).

Rekommendation vid längre tids vistelse i landet, backpacking, bosättning etc

Polio-, stelkramps- och difteri-vaccinationerna ses över. Skydd mot hepatit A (epidemisk gulsot) och

hepatit B samt tyfoid, meningokocker, tuberkulos och gula febern (i vissa områden).

Till vissa riskgrupper dessutom: Dukoral (ett koleravaccin) och rabies.

Malaria

Profylax med malariatabletter rekommenderas! Kontakta en vaccinationsmottagning för närmare information!

Övrigt

Mygg kan sprida sjukdomar som t.ex. malaria, denguefeber och gula febern. Om Du har mygg i Din omgivning - använd alltid myggstift/spray på fria hudytor! Långärmad skjorta och långbyxor minskar ytterligare risken för myggbett. Vid övernattning på landsbygd eller i djungel bör Du även använda ett impregnerat myggnät som skydd.

 

Barn som inte haft eller tidigare blivit vaccinerade mot mässling, påssjuka eller

röda hund bör vaccineras mot dessa sjukdomar.

Kontakta alltid en vaccinationsmottagning i god tid för individuella rekommendationer!