Surprise fiske - glädje i alla vatten

                                                                     Team ABU

Ibland får man vara med om saker som man inte trodde var möjligt. Att få vara med i Team ABU är en liten dröm för mig som alltid fiskat med Ambassadeurer och använt Abu prylar. När jag fick frågan undrade jag om det var en skämt,  inte kunde jag få den chansen. Men det var en direkt fråga och jag svarade utan betänketid ja.

Att efter det få träffa alla som är med i gänget vid olika tillfällen har varit väldigt trevligt. På bilden syns bara en liten del av teamet . Några som inte är med på bilden är bland annat Claes Svartsånker Claesson, trolling Petter, Kajak Joel, vertikal Fransson och inte minst Markolio. Många fler ingår i teamet men de får komma med på bilder senare istället. Det är bara goa gubbar och gummor allihop och på toppen av detta ABU berg står vår ledare Olle Lidesjö. I mitten på bilden , lång och med keps. Vid detta tillfälle fiskade vi gädda i Blekinge  och vattnet Eriksberg.

Direktlänk till min ABU blogg. Där kan du gå flera år tillbaka och läsa om många trevliga fisketillfällen. Där finns allt mellan abborrfiske i Sverige till biggame fiske i Afrika. Du får leta tillbaka i tiden och läsa.

Bo Hall med torsk

Saltvattenfiske

Jag är ju mestadels en saltvattensfiskare och jag fiskar mest hemma i svenska och nordiska vatten. Men jag fiskar även nere på ekvatorn och då främst i Kenya där vi har egen biggame båt.  I Sverige blir det mest på Bohuskusten där dessa två torskar är tagna. Att vara team ABU medlem innebär att man fiskar med nya grejor och testar dem till allt som är möjligt och ibland även till det som verkar helt omöjligt.

TRQ

Jag testade ett TRQ haspelspö när vi fiskade på 110 meters djup i Skagerak.  Bilden blev häftig och kunde vara tagen nere på ekvatorn med lite tur. Men spöt som har full aktion ända ner i handtaget klarade den tuffa matchen och upp kom den fina torsken med Gulp bläckfisken i munnen. Gulp är ett annat agn som kommer från Berkley och fungerar kanonbra till mycket fiske. Speciellt deras små borstmaskar som heter Neris är sagoligt bra till plattfiskmete.

En våldsamt stor rödspätta fångad i Norska Åndalsnes med nästan 3,5 kilo är det min tyngsta hittills.

Gulp Neris ett agn inget vanligt bete.

 

Här en rödspätta som lurats att hugga av den naturtrogna borstmask-imitationen från Gulp som heter Neris. Den har jag provat under många år och den gör mig aldrig besviken. Den fungerar även i Öresund men den kan inte alltid konkurrera med det levande orginalet.

Sportfiskemässan

På sportfiskemässan i Jönköping 2015 hade jag nöjet att få ha Gädd-Joel som också tillhör ABU teamet med på scenen. Han berättade om sina många bravader som alla är värda att höra på. För att beskriva denne Joel får vi ta det från den berömda sidan. 2014 tog Kajak-Joel eller gädd-Joel världens största fisk från sin kajak en haj på ett halvt ton. Så att lyssna på Joel ger svår fiskeabstinens efter stora gäddor , tunga hälleflundror eller rekordhajar. Vilken kille och han är bara en av de storheter som är med i teamet. Jag ska inte räkna upp alla men Claes Svartsonker , och Laxdrottningen Evelina är ju självklara stjärnor i teamet.

Big Game

Under vårt big game fiske i Kenya efter GT- Giant Travely använder vi Penn Sargus 8000 rullar för att de är så bra. De kostar bara en bråkdel av vad en normal big game haspelrulle gör, men Sargusen håller till allt som den blir utsatt för. Här sitter det en stor GT i ändan av linan. I andra ändan som ni ser är det en vettskrämd barnhjärtläkare. Men Håkan vann kampen och fick upp sin stora GT. Att Bongo står bakom och hjälper till är ett krav för att inte fiskaren ska behöva känna känslan av att bli utragen ur båten och ner i vattnet. Bromsen är inställd på enorma 12 kilo så man får ta i allt man kan för att hålla emot när fisken rusar.

EN stor GT är uppe i båten och får strax en randig sjövattensslang i munnen för att inte mattas ut, under de få sekunder den är i båten för fotografering. Men första ska den blå Sebilé poppern lossas ur munnen. Att vi kör hullinglöst är självklart.

SEBILÈ POPPER

Ett oslagbart koncept har varit Penn Sargusrullar, Rampage popperspön och en Sebilé popper. Den finns i olika färger och har varit genomgående vårt bästa bete i Kenya. Färgen kan vara blå som på bilden intill eller rödvit som är kanon vissa dagar. Brun eller den orange apelsinen är andra färger man inte  kan vara utan.

En wahoo i lagom storlek har besegrats på en blå popper. Dessa fiskar har en tanduppsättning i munnen som liknar en sax. Käkarna går utanför varandra som på en sax och den klipper därför av vilken lina som helst. Har man inte wire närmast kroken är det lätt att förlora både kampen och betet. De skarptandade raketerna kan dessutom simma i 100 kilometer i timmen som om de flög fram i vattnet. Det får en laxrusning att framstå som om den simmar baklänges. Alltså ingen lätt motståndare att vinna över.

En segelfisk kommer in mot båten för att  under några snabba sekunder lyftas in för att bli fotograferad. Det salta fisket på ekvatorn är väldigt spännande och här är det perfekt att prova nya utrustningar och se vad de klarar. Till  Big Game fisket använder vi Penn utrustningar som är i absolut världsklass. Både spön och rullar klarar med elegans de tuffaste fighter man kan hamna i under fiske i varma vatten.  Oavsett om det är en segelfisk som på bilden, eller en marlin som hoppar högt över ytan eller en tigerhaj på ett halvt ton, så klarar sig våra Penn prylar det med galans.

 Putte matchar en elak grouper så det knakar i spöt. Men våra Pennutrustningarn klarar lätt den uppgiften.

En fin lax tagen under fiske vid Understen norr om Norrtälje.  Betet du ser till vänster är ett vertikal bete Ripple Minnow framtagit till gösvertikalfiske men rätt tacklat fungerade det utmärkt till laxtrolling och gav flera fina fiskar.